Materialen


Welkom in de wondere wereld van de kristallen en mineralen. Apofylliet, fluoriet, pyriet ('fools gold'), malachiet, opaal, tourmalijn, ... Geen schermen of projecties, enkel echte mineralen en kristallen worden getoond.

 

In de mijnen van Laurium deden de Grieken op grote schaal aan ertsontginning. Het ontgonnen lood bevatte circa één procent zilver. Overal in het Romeinse Rijk werd naar koper, goud, ijzer, tin, ... gezocht om de Romeinse economie te voeden.


Deze transparante gipskristallen stonden in de oudheid bekend als ‘Lapis specularis’. Lapis specularis is gekristalliseerd gips dat de Romeinen als 'glas' voor ramen gebruikten.

 

De kristallen laten licht door, vandaar de Latijnse naam: ‘Lapis' (steen) en 'speculo’ (spiegel).

 

Dit mineraal was bijna anderhalve eeuw lang de economische motor van een hele regio in Hispania (Spanje). Deze economie stortte in toen een techniek werd uitgevonden om grotere rechthoeken uit glas te maken.


Bij deze een kleine greep uit de beschikbare mineralen & kristallen: witte opaal (onder meer beschreven door Plinius de Oudere), citrien (peperduur in de oudheid), rode jaspis, blauwe agaat, amethist, sodaliet, magnetiet, amaldien, ...

 

Natuurlijk gevormde kristallen groeien in speciale vormen, kleuren, kleurschakeringen, ...

 

In de oudheid werden ze gebruikt als sierraad, kleurstof, grondstof, helende eigenschappen, ...


Obsidiaan (vulkanisch glas), maalsteen, vuursteen/silex, hoorn, been, ivoor, een stuk meteoriet uit de Kamil krater, koper, ijzer, ...

 

Het eerste Griekse woord voor ijzer is ‘sediros’ (= van de sterren), omdat de eerste metalen voorwerpen werden geproduceerd uit meteorieten, die veel ijzer bevatten.


Het arseen in het arseen-brons kostte menig smid het leven.

 

Ooit al eens giftig arseen gezien? Kijken mag (zie de donkere vlekken), aankomen niet.


Wat is het verband tussen deze grijskleurige, kubusvormige galenietkristallen uit de mijnen van Laurium en deze Griekse munt?

 

De antieke mijnbouwers zijn heel grondig te werk gegaan en daarom zijn zo'n grote galenietkristallen uit Laurium zeldzaam. Ik had geluk om deze vondst te kunnen overnemen uit de privécollectie van een oude verzamelaar, die dit kristal op zijn beurt lang geleden van een verzamelaar had overgenomen.